Ballina Shendetësi 5 USHQIME ME EFEKTE KUNDËR PLAKJES

5 USHQIME ME EFEKTE KUNDËR PLAKJES

SHPËRNDAJE

Kush nuk do të donte të qëndronte e ri përgjithmonë? Ritmet e kohës, mjerisht, nuk mund të ndalen, por, duke ndjekur rregulla të thjeshta, të lidhura me të ushqyerit, është e mundur të vonojmë shfaqjen e shenjave të plakjes dhe të ruajmë formën! Disa këshilla të vlefshme për mirëqenien tonë.

Kush nuk do të donte të bënte një dietë që ka fuqinë të na bëjë të mbetemi të rinj? Për fat të keq, eliksiri i rinisë së përjetshme, për momentin mbetet i kufizuar në botën e fantashkencës.

Megjithatë, nuk është kurrë tepër vonë për të filluar ushqimin siç duhet, pasi pikërisht veprimet dhe zgjedhjet që bëjmë nga pikëpamja ushqimore, kanë një ndikim të rëndësishëm në ecurinë e plakjes sonë.

Natyrisht, plakja është një fenomen krejtësisht natyror, për shkak të degradimit dhe humbjes së funksionalitetit të sistemeve biologjike, të përcaktuar jo vetëm nga gjenetika: në fakt, faktorë të ndryshëm të mjedisit, siç janë nivelet e ndotjes ose furnizimi me energji, janë në gjendje të rregullojnë (nëse janë faktorë negativë, të përshpejtojnë) procesin e plakjes.

Në bazë të rregullores së këtij procesi, përveç kalimit të pashmangshëm të kohës,  ekziston mekanizmi i stresit oksidativ, dmth e gjithë seria e reaksioneve biokimike që çojnë në formimin e radikaleve të lira, një specie kimike e aftë të bashkëveprojë me sistemet biologjike, duke sjellë dëmtimin dhe degradimin e tyre.

Prej kësaj, është e lehtë për të kuptuar se themeli i dietës anti-plakje është padyshim një konsum i lartë i antioksidantëve që luftojnë këto procese, si dhe mineraleve dhe vitaminave, protagonistë në funksionimin e duhur të metabolizmit në çdo qelizë, duke e bërë atë efikase në luftën kundër agjentëve të dëmshëm dhe fenomeneve të degjenerimit.

Cilat janë këto ushqime?

Kivi: në mesin e frutave të freskëta, ato janë më të pasurat me vitaminë C, një antioksidant i fuqishëm; 85 mg për 100 g kivi kundrejt 50 mg tek portokallet, të cilat mbeten një alternativë e mirë.

Lakra dhe brokoli: këto përmbajnë përbërës të squfurit, të cilave gjithashtu i atribuohen vetitë anti-tumorale.

Fasule të zeza: Të gjitha fasulet janë të përshtatshme kur ndjek një dietë anti-plakje, por sidomos fasulet e zeza janë të pasura me antocianinë dhe flavonoide (produkteve bimore që u japin karakteristikat e vishnjes, blusë ose të zezës).

Çaji jeshil: gjerësisht i konsumuar në kulturat orientale, ai siguron sasi të bollshme molekulash, të njohura si katekina, antioksidantë shumë të fuqishëm. Pirja e disa gotave çaj na ndihmon gjithashtu të qëndrojmë të hidratuar, kjo do të thotë që trupi ynë të punojë më mirë dhe të jetë më efikas edhe kundër plakjes!

Arrat: pothuajse konsiderohet si një “ushqim super” për shkak të përmbajtjes së tyre në acide yndyrore të serisë omega 3, me një veprim të fuqishëm anti-inflamator, duke lejuar kështu një reduktim të stresit oksidativ.