Ballina Shendetësi Të gjatët kanë zemër më të shëndetshme?

Të gjatët kanë zemër më të shëndetshme?

SHPËRNDAJE

Meshkujt, të cilët janë më të gjatë se 182 cm, kanë për 24 për qind më pak rrezik për dështim të zemrës. Arsyet nuk janë të qarta, por ofrojnë material për hulumtime të ardhshme.

Hulumtuesit amerikanë pohojnë që ekziston mundësia që ekziston dallimi në biologjinë e njerëzve të gjatë, siç është distanca mes zemrës dhe arteries, e cila do të mund të zvogëlonte ngarkesën e zemrës, transmeton Telegrafi.

“Nga dita në ditë po shqyrtojmë shkaktarët e sëmundjeve dhe dështimeve të zemrës, por gjatësinë kurrë nuk e marr parasysh”, thotë dr. Jeffrey Teuteberg për Reuters.

Dr. Teuteberg shtoi po ashtu se “njerëzit e gjatë edhe më tutje duhet të brengosen për shëndetin e zemrës, gjatësia është diçka që ndoshta mund të luajë një rol të rëndësishëm, por kjo nuk është dëshmuar plotësisht. Po ashtu, njerëzit e shkurtër nuk duhet menjëherë të dëshpërohen, sepse shprehitë jetësore janë ato që janë më përgjegjëset për shëndetin e zemrës”.

Hulumtuesit ritheksojnë që shtypja e lartë, e gjakut, trashësia, mungesa e aktiviteteve dhe diabeti janë fajtorët kryesorë për sëmundjet e zemrës.

Të dhënat kanë ardhur nga 22.000 persona të cilët janë përcjellë si pjesë e një hulumtimi të madh për sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Shkencëtarët kanë filluar t’i përcjellin në të pesëdhjetat e tyre.

Hulumtuesit është dashur të përgjigjen në pyetësorin i cili ka kontrolluar edhe gjatësinë e tyre, peshë dhe gjendjen e përgjithshme shëndetësore.

22 vjet pas plotësimit të pyetësorit, raporti për dështimet e zemrës kishte në regjistër madje 1444 persona nga fillimi i hulumtimit. Deri tek dështimi i zemrës vjen kur zemra nuk është mjaft e fuqishme të pompojë gjak në pjesët tjera të trupit.

Duke studiuar raportin, u zbulua që personat e gjatë kanë për 24 për qind rrezik më të vogël nga dështimi i zemrës.

Në lartësi, përveç predispozitave gjenetike, ndikon edhe mënyra e rritjes. Futja e varfër e materieve ushqyese, si dhe infeksionet, mund të ngadalësojnë rritën, të çojnë deri tek grumbullimi i pllakëzave në arterie dhe shtypja e lartë e gjakut; të cilat janë të lidhura me dështimin e zemrës./Telegrafi/