Ballina Lajme A do ta pranojë Zvicra mosndryshimin e orës?

A do ta pranojë Zvicra mosndryshimin e orës?

SHPËRNDAJE

Koha zvicerane përcaktohet në Lindenweg 50, në Wabern afër Bernës. Këtu, në Institutin Federal të Metrologjisë (Metas), jo vetëm sinjali zyrtar zviceran përcaktohet me ndihmën e pesë orëve atomike të ndryshme.

Këtu janë edhe ata njerëz që janë përgjegjës, nëse koha zvicerane mund të mos ndryshohet, raporton SRF, njofton albinfo.ch.

Jürg Niederhauser, shef në Institutin Federal të Metrologjisë, vëzhgon nga afër se cilat sinjale politike po vijnë aktualisht nga selitë e BE-së dhe kryeqytetet evropiane.

Jürg Niederhauser thotë se për arsye praktike, ne duhet të presim dhe të shohim se çfarë ndodh saktësisht në shtetet e BE-së rreth nesh.

Edhe pse Zvicra është autonome dhe shtetet e BE-së janë të lira të zgjedhin kohën e tyre në parim. Por, sipas Niederhauser, qëllimi i shteteve evropiane është se edhe në të ardhmen zonat më të mëdha të mundshme do të kishin të njëjtën kohë. Dhe, për Zvicrën kjo do të thotë të mos shndërrohemi përsëri në një «ishull» me kohë tjetër, përcjell albinfo.ch.

Zvicra ishte tashmë një ishull i këtillë me një orë tjetër. Në vitin 1980 Zvicra nuk ndryshoi kohën e verës, megjithëse pjesa tjetër e Evropës tashmë numëronte ndryshe akrepat. Kjo shkaktoi punë shtesë dhe kosto shtesë në transportin publik, për shkak se oraret duhet të rregulloheshin. Ajo gjithashtu pengoi tregtinë ndërkufitare.

Veçanërisht fermerët i kishin rezistuar ndryshimit të orëve. Argumenti: Të largohesh nga koha e diellit dhe kështu nga rutina e përditshme natyrore, gjë që e bën punën më të komplikuar.

Një vit më vonë, Këshilli Federal dhe Parlamenti gjetën një mënyrë për të prezantuar ndryshimin e kohës. Prej atëherë ndryshojnë edhe orët çdo gjashtë muaj. Nëse duhet të bëhet ky ndryshim tani dhe të futet përgjithmonë ora verore, nuk është aq e lehtë. Parlamenti do të duhet të ndryshojë ligjin dhe njerëzit mund të kërkojnë të vendosin në referendum.