Ballina Shendetësi Terapia revolucionare vret kancerin e mushkërive për 30 minuta vetëm me ndihmën...

Terapia revolucionare vret kancerin e mushkërive për 30 minuta vetëm me ndihmën e gjilpërës së nxehtë

SHPËRNDAJE

Mjekët po e sulmojnë tumorin me gjilpërë të nxehtë (shkrirje me radio frekuenca) madje njëkohësisht po bëjnë biopsinë, ku një pjesëz e vogël e kancerit eliminohet për testim në mënyrë që të konstatohet a është agresiv dhe a është përhapur nëpër organizëm.

Trajtimi i ri dukshëm shkurton kohën e nevojshme që të merren rezultatet e biopsisë në 2 javë dhe kështu zvogëlohet nervozizmi i pacientit, ndërkaq tumori i cili ka qenë i pamundshëm të trajtohet pa intervenim kirurgjikal tani mund të mposhtet për disa minuta nën efektin e anestezisë, transmeton Telegrafi.

Pacientët te të cilët kanceri i mushkërive është vërejtur me kohë kryesisht si zgjidhje kanë kirurgjinë invazive për ta eliminuar atë, apo radioterapinë në mënyrë që zvogëlohet.

Mirëpo, pothuajse një e treta e pacientëve nuk është e mundur të operohen për shkak të sëmundjeve të tjera siç është bronkiti kronik i cili mund të jetë fatal nëse pas operacionit shfaqen komplikime.

Edhe pse është efikase, radioterapia përfshin disa vizita në spital dhe mund të shkaktojë efekte të shumta negative anësore.

Nga ana tjetër, tretmani me gjilpërë të nxehtë është më i sigurt dhe mund të aplikohet disa herë.

Gjatë procedurës, pacientit i jepen sedativë para anestezionit lokal. Është vendosur nën skanerin CT, gjë që mjekut i mundëson të përcjellë lëvizjet kirurgjikale në kohë reale.

Gjilpëra e hollë, (1,5mm) futet në gjoks, midis brinjëve, në pozitën më afër tumorit. Pastaj radiologu nëpërmjet kësaj gjilpëre fut edhe një më të hollë në mënyrë që të marrë mostrën e tumorit për analizë.

Pas kësaj, futet edhe gjilpëra e tretë mikroskopike me elektrodë në majë. Ajo është e lidhur me gjeneratorin i cili dërgon energji në qendër të tumorit e cila e nxeh në 70 gradë celsius dhe e shkatërron. /Telegrafi/