Ballina Opinione Perspektiva e zymtë nga Davosi!

Perspektiva e zymtë nga Davosi!

SHPËRNDAJE

Shkruan: Fareed Zakaria

Atmosfera në Forumin Ekonomik Botëror 2019 pasqyron pamjen globale ndoshta më shumë se në vitet e kaluara, dhe pamja nuk është shumë e bukur. Disponimi këtu është i nënshtruar, i kujdesshëm dhe shqetësues. Nuk flitet shumë për një ngadalësim global, por askush nuk është i sigurt as për një histori të rritjes. Nuk ka krizë të madhe politike globale, por njerëzit flasin në tone të shqetësuara për gjendjen e demokracisë, shoqëritë e hapura dhe rendin ndërkombëtar.

Shtëpia e Bardhë anuloi udhëtimin e delegacionit zyrtar të SHBA-së në konferencën e këtij viti, një rritje e konfliktit të Presidentit Trump me Kongresin, duke ofruar një metaforë të përsosur për një këndvështrim më të gjerë: Shtetet e Bashkuara u tërhoqën nga bota. Ndërkohë, Europa është e hutuar, e ndarë dhe e dëshpëruar. Nga tre udhëheqësit kryesorë të kontinentit, vetëm një, kancelarja gjermane Angela Merkel e Gjermanisë, u shfaq. Kryeministrja britanike Theresa May nuk mori pjesë për shkak të problemeve rreth Brexit. Presidenti francez Emmanuel Macron zgjodhi të mos vinte, sepse ai përballet me protesta të vazhdueshme populiste nga e djathta dhe e majta. Në këtë mjedis ekziston një mungesë e madhe e udhëheqjes në Davosit nga mbrojtësit e zakonshëm të demokracisë liberale dhe sistemit ndërkombëtar të bazuar në rregulla.

Ndryshe nga disa spekulime, Kina po luan një rol më të zhurmshëm në forum sesa në të kaluarën. Ai dërgoi një burrështetas të respektuar, zëvendëspresidentin Wang Qishan, me një mesazh qetësues që ka për qëllim të sigurojë botën se Pekini kërkon zgjidhje “të favorshme” dhe bashkëpunim global. Kjo ndoshta pasqyron realitetin me të cilin – politikisht dhe ekonomikisht – Kina përballet me sfidat e veta në vend, me ngadalësimin e rritjes dhe me presidentin Xi Jinping duke u përpjekur të forcojë kontrollin e tij mbi shoqërinë e madhe të Kinës.

Kryeministri i Indisë, Narendra Modi, përballet me një luftë më të ashpër se sa pritej në zgjedhjet e ardhshme kombëtare, kështu që as ai nuk u shfaq. Nuk kemi as një agim të diktatorëve, pak prej tyre që u panë aty, ndoshta një reflektim i faktit se normat dhe forumet botërore si Davos ende nuk reklamojnë diktatorët. Ndonëse demokracitë perëndimore mund të jenë në krizë, Vladimir Putin i Rusisë dhe Recep Tayyip Erdogan i Turqisë mbajnë një pozitë shumë më të dobët sesa që shumica e njerëzve e kuptojnë. Ata gjithashtu, së bashku me princin e kurorës Mohammed bin Salman të Arabisë Saudite, qëndruan në shtëpi. Jair Bolsonaro, presidenti i ri i Brazilit, mori pjesë dhe mbajti një fjalim shumë të pritur, por nuk ishte më i gjatë se gjashtë minuta – si dhe u prit me komente të përziera.

Një fushë e optimizmit të qëndrueshëm midis të pranishmëve mbetet teknologjia. Ekzekutivët nga korporatat shumëkombëshe si Novartis dhe Cargill folën për mundësinë e ardhshme të madhe teknologjike – duke shfrytëzuar inteligjencën artificiale për t’i bërë kompanitë e tyre shumë më efikase dhe produktive. Ky është një trend që ata e shohin si të paepur, duke i detyruar ata të përshtaten ose të shikojnë konkurrencën duke u rritur. Ekzekutivët dhe ekspertët parashikojnë gjithashtu që mund të rrezikohet një tjetër shtresë e punëve të zyrës – ato që përfshijnë aftësi analitike rutinë. Por drejtuesit ekzekutivë këtu shprehën optimizëm se të gjitha punët do të shkojnë mirë. Biznesmenët dhe shefat ekzekutivë janë më pesimistë rreth tregtisë. Ata shqetësohen se një luftë tregtare e SHBA-së mund të përhapet anembanë botës. Nëse kjo ndodh, duket qartë se zgjerimi i madh i globalizimit ka mbaruar. Gjatë 15 vjetëve të fundit, nuk ka patur lëvizje të rëndësishme përpara në tregti, por ka patur shumë pengesa të vogla. Kjo ende nuk është përkthyer në proteksionizëm në shkallë të gjerë dhe në luftëra tarifore, por është një ngecje e re. Nëse Perëndimi është i ndarë, po kështu janë edhe rajonet e tjera. Pothuajse asnjë udhëheqës arab nuk u paraqit në takimin e Ligës Arabe të fundjavës në Bejrut, duke e ulur rëndësinë e samitit edhe më shumë sesa zakonisht.

Amerika Latine tani është e ndarë në mes liderëve si Bolsonaro të krahut të djathtë dhe presidentit të ri majtist i Meksikës, Andrés Manuel López Obrador. Udhëheqësit e disa vendeve më të vogla (ku asnjëri prej tyre nuk pranoi t’i përmendej emri) e përshkruan botën si të rraskapitur dhe pa ndonjë qëllim kolektiv, vetëm me zëra rreth interesit të ngushtë dhe konfliktit. “Kur amerikanët janë të angazhuar, ne kemi një ndjenjë të drejtimit”, një prej tyre më tha. “Ne mund të mos pajtohemi në disa pika, por të paktën ka një bisedë më të madhe, disa përpjekje në bashkëpunim. Tani e vetmja energji është negative – shqetësimet për tërheqjen, luftërat tregtare. Kjo nuk është një botë në të cilën është e lehtë për ne të ecim përpara. Të gjithë jemi të mbërthyer”. Kjo, atëherë, është bota post-amerikane. Jo një botë e karakterizuar nga dominimi kinez ose arroganca aziatike. Nuk është një botë tërësisht antiamerikane, por një në të cilën shumë dëshirojnë një prani më të madhe të SHBA-së. Një botë në të cilën vendet janë disi të pavarura, duke ndjekur interesat e tyre të ngushtë dhe duke shpresuar që kuadri i rendit ndërkombëtar të mbetet i qëndrueshëm.

Por, derisa askush nuk e mbështet në mënyrë aktive sistemin ndërkombëtar, mbetet pyetja e madhe: Në një botë pa udhëheqës, a do të dobësohet ky sistem me kalimin e kohës dhe përfundimisht do të shembet?