Ballina Shkencë Kina do të ndërtojë një bazë për hulumtime në Hënë, për të...

Kina do të ndërtojë një bazë për hulumtime në Hënë, për të shërbyer si qendër ndalimi edhe për misione tjera (Foto)

SHPËRNDAJE

Punime të reja mund të fillojë gjatë dekadës që vjen në Hënë, si pjesë e projekteve të reja të Kinës në sipërfaqen lunare.

Zhang Keijan është administrator i Qendrës Ndërkombëtare Hapësinore të Kinës, që njoftoi se kjo qendër do të ndërtohet në polin jugut të pasur me akull, ndërsa do të shfrytëzohet edhe prej shteteve tjera, transmeton Telegrafi.

Akulli që ndodhet në atë zonë, do të shërbejë si për konsum njerëzor, ashtu edhe për nevojat e mbushjeve të raketave. “Ndërtimi i kësaj baze, mund të na shërbejë për një ulje në të ardhmen në Hënë dhe një hap të mirë, për të bërë përpara për në Mars” ka thënë Keijan.

Chang’e-4 që ndaloi në anën e errët të Hënës, para disa muajsh

Sipas tij, baza do të shërbejë edhe për misionet tjera që ndodhen në galaktikë, si për riparim, mbushje derivatesh, apo pushim të përkohshëm. Njoftimi lidhur me këtë program, është bërë në Ditën Ndërkombëtare Kineze të Hapësirës si dhe 46 vjetorin e lansimit të satelitit të parë artificial nga ky shtet.

Kjo vjeten vetëm pak kokë, pasi i Kina e lansoi me sukses Chang’e-4 në anën e errët të Hënës. /Telegrafi/