Ballina Aktuale Sipas shtypit serb Zukorliq: Është e papranueshme ideja e albanizimit të Sanxhakut!

Sipas shtypit serb Zukorliq: Është e papranueshme ideja e albanizimit të Sanxhakut!

SHPËRNDAJE

Sipas shtypit serb

Mendoj se jemi në hapin e sigurt deri në hapjen e një faqe të re të marrëdhënieve politike në Sanxhak. Me këtë mendoj në ripërtëritjen e skenës politike, por edhe në përtëritjen e  qëndrimeve të Beogradit ndaj skenës politike të Sanxhakut, tha në një intervistë për gazetën “Politika”, kryetari i Partisë për Drejtësi dhe Pajtim dhe deputeti republikan Muamer Zukorliq, me rastin e zhvillimeve  të fundit në Këshillin Kombëtar Boshnjak.

“Aleancat bëhen me dhunë, jo sepse dikush është i lidhur me programin politik, ose ka arritur një marrëveshje për disa qëllime politike apo metoda, por për shkak se dikush ka llogaritur se dy duhet të jenë kundër të tretit, sepse ai po bëhet më i fortë dhe më i rrezikshëm. Shpesh, ajo ishte nën monitorimin e faktorëve të ndryshëm jashtë Sanxhakut, dhe shumë shpesh edhe jashtë shtetit. Ishte një situatë jo shumë e shëndoshë, e cila  ka pasur reflektime negative mbi sigurinë dhe zhvillimin e marrëdhënieve të përgjithshme në Sanxhak” tha Zukorliq.

Zukorliq vlerëson se kjo është faza finale e këtyre marrëdhënieve

“Këto marrëdhënie janë në një fazë të avancuar të fermentimit dhe nuk mund të mbijetojë më gjatë. Koalicioni në mes Grupit të Uglaninit dhe Laiqit, shumë më pak ka zgjatur se sa është parashikuar, për atë edhe nuk ka dhënë rezultate  në formën e një triumf politik. Së dyti, antagonizmi ndërmjet tyre është politik dhe ideologjik, por edhe në sferën e marrëdhënieve njerëzore, ajo është shumë më e fortë se nevoja që I ka shtyrë në përqafim. Deri në fund, sjellja nevrikosëse e Uglanin patjetër do të ndikoj për t’i dhënë fund këtyre dekadave të paligjshmërisë në KKB, e ndjekur nga çdo gjë, me përjashtim të interesave të boshnjakëve dhe rolin që ata duhet ta kenë në KKB. Tani Uglanin, për shkak të humbjes gjithnjë më të madhe të ndikimit politik në Sanxhak dhe për shkak se ai është lënë nën hije për shkak se ajo nuk është zgjedhur kryetar i KKB, gjithnjë më zëshëm drejtohet me provokime kundër shtetit, me hakmarrje dhe fjalë të ashpra kundër partnerëve të koalicionit, madje edhe kundër bashkëpunëtorët e tij. Në të vërtetë, nuk janë vetëm të shtënat në plasaritjen e  koalicionit, mendoj se partia e tij, është në hap drejt shpërbërjes ” tha Zukorliq.

I pyetur se kush e mbrojti shqiptarizimin e boshnjakëve dhe komentoi deklaratën e Esad Gjugja, i cili tha se në krye të KKB kishte ndërruar rrymën pro-shqiptare në Këshillin Kombëtar Boshnjak, Zukorliq tha me sa vijon:

“Nuk duhet të nënvlerësojmë ose neglizhojmë lidhjet historike, lidhjet etnogjenetike dhe kulturore-fetare midis boshnjakëve dhe shqiptarëve. Por boshnjakët nuk duhet të përdoren për qëllime politike ditore, veçanërisht ato duhet të jenë shumë të kujdesshme rreth çështjes së vështirë të statusit të Kosovës, sepse në Kosovë jetojnë tridhjetë mijë boshnjakë. Megjithatë, ajo që Uglanin bën është përdorimi i materialit të ndezshëm për nevojat personale dhe të partisë.

Në paketën e tij provokuese është edhe forcimi në lidhje me shqiptarët, megjithatë është e papranueshme ideja e albanizimit të Sanxhakut. Ai, në rast të reagimit të Beogradit, do ta luante rolin e viktimës dhe do të merrte disa votues në Sanxhak. Ndoshta, Esad Gjugjo, është dashur më herët t’i kuptoj lojërat e Uglaninit më herët, e jo të pres 30 vjet, sepse Uglanini nganjëherë e luan lojën turke në Sanxhak, dikur atë shqiptare, dhe të gjitha këto lojëra nga ana e tij janë të pasinqerta. Ai, në fakt e luan lojën e tij, që ka për qëllim që atë ta mbajë sa më gjatë në skenë politike. Gjithçka tjetër është manipulim i pastër “. tha për gazetën beogradase “Politika”, kryetari i Partisë për Drejtësi dhe Pajtim dhe deputeti republikan Muamer Zukorliq./Transmeton Jetapress/