Ballina Shendetësi A jam i ftohur apo kam Corona virusin? Flet mjeku për dilemat...

A jam i ftohur apo kam Corona virusin? Flet mjeku për dilemat tuaja

SHPËRNDAJE

Hyrja në dhomat e ftohura nga nxehtësia e verës dhe anasjelltas, pirja e pijeve të ftohta, freskimi në pishina dhe të ngjashme, janë gjëra që ne të gjithë bëjmë gjatë sezonit më të nxehtë, dhe për të cilat na jemi paralajmëruar.

Kjo sjellje shpesh çon në ftohje “verore”, kur, në mënyrë paradoksale, koha e tyre nuk është. Sidoqoftë, si ta njohim këtë lloj të infeksionit të frymëmarrjes, për të cilin jemi mësuar të gjithë në lidhje me virusin e ri të koronës?

Doktori dhe drejtor i Qendrës Shëndetësore “Dr Milutin Ivković” në Palilula, thotë se numri i pacientëve që ankohen për infeksione të frymëmarrjes që nuk shkaktohen nga Covid-19 është aktualisht në rritje. Në një situatë të tillë, vëren Stojanović, është e rëndësishme që mjekët të kryejnë trajtim të saktë të pacientëve të tillë, në mënyrë që të shmangin konfuzionin midis atyre me Covid-19 dhe ftohjen e zakonshme.

– Meqenëse ne tani jemi në kohën e infeksioneve të verës, ftohjes, alergjive, etj., Kur pacienti vjen në qendrën shëndetësore, ne kryejmë triazhë dhe në bisedë me ta, mjeku përcakton nëse është për Covid ambulantë apo tek mjeku i përgjithshëm. Në vend, ne përcaktojmë dhe shohim sipas simptomave – tha Dr. Stojanoviq.

Kohët e fundit, simptomat e koronavirusit janë diskutuar shpesh. Shpesh përmendet që lista e simptomave të Corona virusit është e zgjeruar, dhe se ethet dhe kolla e thatë nuk janë më shenjat më të theksuara të kësaj sëmundjeje të re.

– Simptomat e koronës janë ethe që zgjatin më shumë se tre ditë, pastaj ka djimbje në fyt, vështirësi në frymëmarrje, humbje të ndjenjës së erës dhe shijes – e cila është shumë e rëndësishme sepse doli që këto janë dy parametra të rëndësishëm.

Gjithashtu, ka shtrëngim në stomak, lodhje dhe kohët e fundit – diarre. Me ftohjen, ne nuk kemi simptoma të tilla. Bazuar në këtë pamje klinike, pacienti triazhohet. Atëherë ne bëjmë analizat në laborator që do të jenë gati në gjysmë ore, në bazë të kësaj mund të shohim se çfarë është pasqyra a e gjakut dhe nëse ka një rritje ose ulje të leukociteve.

Varianti i fundit është, kur nuk jemi plotësisht të sigurt – regjistrojmë mushkëritë. Nëse rentgeni tregon se ka pneumoni, atëherë dyshimi bie mbi Covid-19 – tha Stojanoviq.

Ftohjet e verës nuk janë të rralla
Siç e përmendi vetë Dr. Stojanoviq, simptoma e humbjes së ndjenjës së erës dhe shijes është shumë e rëndësishme në zbulimin e koronavirusit, megjithatë, kjo shpesh vihet në dyshim në media. Pra, është përmendur që simptoma të tilla nuk ndodhin shpesh në të gjithë pacientët.

– Nga përvoja ime, në këtë kulmin e dytë të epidemisë, shumica e pacientëve të rinj kishin këto simptoma. Kjo ndodh më shumë me të rinjtë, të paktën në përvojën time. Në një 90 përqind të rasteve, kur pacientët raportuan simptoma të tilla, ata ishin pozitivë për Covid-19 – përfundoi Dr. Stojanoviq.