Ballina Aktuale Profesori i LSE’së: Amerikanët duan marrëveshje finale, do t’i bëjnë presion Vuçiqit...

Profesori i LSE’së: Amerikanët duan marrëveshje finale, do t’i bëjnë presion Vuçiqit më 4 shtator

SHPËRNDAJE

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë duke pritur për një marrëveshje gjithëpërfshirëse midis Serbisë dhe Kosovës dhe do të përpiqen ta arrijnë atë në takimin në 4 shtator, ka thënë James Kerry Lindsey, profesor në Shkollën e Mjekësisë në Londër.

VOA: Si i komentoni përpjekjet e Shtëpisë së Bardhë për të organizuar një takim me përfaqësuesit e Serbisë dhe Kosovës për të arritur një marrëveshje ekonomike?

Ker Lindsey: Ka disa arsye për këtë, të cilat janë të ndërlidhura. Dhe për disa arsye, Trump mezi pret të trajtojë suksesin e tij në të ardhmen, por për hir të qeverisë, ai do të marrë masa. Unë mendoj se ai po shkon keq në sondazhe dhe i duhet kjo marrëveshje.

VOA: A besoni se do të ketë marrëveshje konkrete më 4 shtator në Uashington?

Ker Lindsey: Të dy palët po dërgojnë mesazhe të ndryshme në lidhje me të. Në Beograd, është e rëndësishme të flasim për ekonomi, dhe më interesante, Grenell tha pikërisht këtë – që do të ishte një hap prapa. Ndër këndvështrimet e kryeministrit të Kosovës Hoti, tema është marrëveshja e madhe politike. Më duket se edhe Shtetet e Bashkuara do të donin pikërisht këtë. Marrëveshj ekonomike është e mirë, por nuk tingëllon arritje e madhe, andaj unë mendoj se votuesit në Amerikë do të reagonin në mënyrë indiferente reth këtij lajmi, ata do të pyesnin se ku janë Kosova dhe Serbia në përgjithësi. Mesazhi se ekziston një problem në Ballkan dhe është zgjidhur në lidershipin e Amerikës, kjo do të ishte diçka që kërkohet.

VOA: Por, në realitet, a do të arrihet një marrëveshje ekonomike? Sepse, sic thoni ju, ata kanë biseduar për gjëra të ndryshme?

Ker Lindsay: Është interesante se si një nga arsyet e takimit të cilin edhe Trump mund të jetë pjesë e tij, mund të ndodhë që ata ë pranojnë një marrëveshje ekonomike, sepse diçka është më mirë se asjgë. Amerikanët do të donin të arrinin një marrëveshje finale. Amerikanët do t’i thonë Vuciqit se ai është në pozitën më të fortë dhe tash është koha të arrihet një marrëveshje me Kosovën, dhe ata do t’i jenë mirënjohës nëse kjo do të ndodhte. Ai shkon të flasë për ekonominë, por ndoshta ata do t’i thonë atij, le të nënshkruajmë marrëveshjen e madhe pikërisht këtu.