Ballina Aktuale Letër e hapur Ambasadorit Grenell

Letër e hapur Ambasadorit Grenell

SHPËRNDAJE

Nga: Korab Blakaj

Nëse diplomacia juaj sillet rreth konceptit „ nësë i doni dollarët amerikanë“ atëherë dëgjoje një zë ndoshta të vetmuar nga një qytetar i Republikës sê Kosovës!

Përgjigja definitive e imja është JO.

Jo sepse shteti nuk është formacion ekonomik, parasegjithash shteti është kontratë kolektive e lindur nga nevojat e ruajtjës se llojit .

Jo, sepse përpjekja jonë nuk ka të bëjë me dollarët amerikanë, ashtu siç nuk kishte të bënte as me dinarët jugosllav.

Jo sepse shteti ynê është koncept i ideologve tanë, i sprovuar deri në gjakderdhje masive dhe i mbështetur gjatë shekujve nga populli ynë!

Jo, sepse shteti i Kosovës është produkt i patriotizmit shqiptarë dhe koncept i të drejtës së kombit tonë për Vetëvendosje dhe kompromis i jashtëzakonshëm i ndihmuar historikisht shumë edhe nga shteti juaj, shtet mik për ne!

Përgjatë viteve 1960-1990 në Kosovë edhe pse nën okupim, u hapen, dhe u ndërtuan: 

Universiteti i Prishtinës

Konviktet e Studentëve

Instituti Albanologjik 

Bibloteka Kombëtare e Kosovës 

Radio Televizioni i Prishtinës 

Korporata Energjetike e Kosovës (Termocentrali A dhe B

Kompleksi turistik Brezovica

Liqeni artificial i Badovcit

Liqeni artificial i Batllavës

Liqeni artificial i Radoniqit 

Liqeni artificial i Ujmanit 

Liqeni artificial i Përlepnicës 

Sistemi i Ibrit 

Galeria e Arteve të Kosovës

Kosovafilmi 

Stadiumi i Prishtinës 

Aeroporti i Prishtinës 

Posta e Kosovës 

Termokosi 

Stadiumi i Mitrovicës

Spitalet e Kosovës

Palestrat Sportive në 7 qendrat e mëdha të Kosovës 

Kompleksi “Boro e Ramizi” 

Strehimoret e Prishtinës 

Pyllezimi i mijera hektareve në Kosovë

Trepça -Mitrovicë

Miniera e Artanës 

Shkritorja- Zveqan 

Fabrika e Akumulatoreve – Mitrovicë

Fabrika e Tekstilit Napredak – Gjakovë

Fabrika e Tekstilit Emin Duraku – Gjakovë

Fabrika e Duhanit Gjilan 

Fabrika e Tjerrjes “Kosovka” – Prishtinë 

Fabrika e Amortizatoreve – Prishtinë

Fabrika e Coca Colas në Lipjan 

Fabrika e Tubave të Celikut në Ferizaj 

Fabrika e Drurit “Tefik Canga” Ferizaj 

Fabrika e Lekurëkëpucëve- Pejë 

Fabrika e prodhimit të Vajit – Ferizaj 

Fabrika e Tullave Ringo – Peje 

Fabrika e Tullave – Prishtinë 

Fabrika e Gelqerës – Kacanik 

Fabrika e Cimentos – Hani i Elezit 

Fabrika e Perdeve – Gjilan 

Fabrika e Plehrave azotike – Mitrovicë 

Fabrika e Pllakave të Qeramikes në Kamenicë

Fabrika e Tekstilit “Printex” – Prizren 

Fabrika e Eletromotorreve – Gjakovë 

Fabrika “Famipa” – Prizren 

Fabrika e Rrypave të gomes “Ballkani” – Suharekë

Fabrika e Schweepes-it dhe Jupi-it “ – Suharekë 

Fabrika e Dorezave metalike” – Viti 

Fabrika e Armaturës në Podujevë

Fabrika e Municionit dhe Gjuetisë– Skenderaj 

Fabrika e Feroniklit në Drenas 

Fabrika e Autopjeseve në Pejë

Fabrika e Miellit – Fushë Kosovë

Fabrika e Qumeshtit ditor – Fushë Kosovë

Fabrika e Llamarines – Vushtrri 

Fabrika e Tapetave – Fazita – Prishtinë 

Fabrika e Sheqerit – Pejë

Fabrika e Letres – Lipjan 

Fabrika e Ngjyrave – Vushtrri 

Fabrika e Corapeve -Vushtri 

Fabrika e Birres -Pejë

Fabrika e Lengjeve ne Gjakovë

Kombinati i Drurit- Pejë

Zastava- industri e rëndë Pejë

Radusha- Istog 

Dubrava- Istog 

Trofta – Istog 

Hidrocentrali Drita e parë Istog 

Fabrika e tepihave- Vrellë

Plantancionët gjithandej Kosovës 

Koperativat Bujqesore 

Sistemet e ujitjes 

Lagjia Ulpiana – Prishtinë 

Lagjia Dardania – Prishtinë 

Pallati i shtypit Rilindja – Prishtinë 

Menza e studenteve – Prishtinë 

Shtëpitë e shëndetit 

Stacionet e autobusëve 

Kosovatransi 

Hekurudhat e Kosovës 

Pikat grumbulluese të produkteve bujqësore 

Stacionet policore 

Gjykatat 

Burgjet 

Kazermat e ushtrisë

Aeroportet 

Aerodromet 

Qindra rrugë e dhjetera ura ….

Lista vazhdon i nderuari Ambasador.Madje udhëtonim pa viza gjithandej.Përse i përmenda të gjitha këto:? Sepse populli ynë hoqi dorë nga të gjitha këto kur u përball me jobarazinë.Ai hoqi dorë nga fabrikat dhe luftoi për shtetin , lirinë dhe sovranitetin, me çka e meritoi edhe ndihmën e jashtëzakonshme të botës në kry me SHBA të.

Në këtë fazë të historisë së Kosovës dhe kombit shqiptar ne kemi nevojë për ndihmën tuaj, dhe konsideroj që ndihma më e madhe e juaja karshi nesh do të ishte të hiqnit dorë nga mbështetja politike e figurave tona të korruptuara dhe jolegjitime, dhe të ndihmoni si gjithmonë realizimin e të drejtës sonë për të jetuar si komb i lirë, i pavarur dhe i bashkuar!