Ballina Aktuale “Këto janë tri kushtet kryesore që të arrihet marrëveshja Kosovë – Serbi”

“Këto janë tri kushtet kryesore që të arrihet marrëveshja Kosovë – Serbi”

SHPËRNDAJE

Ish -komandanti i forcave tokësore amerikane në Evropë, gjenerali Ben Hodges, ka thënë se është rëndësishme që Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian të vazhdojnë të punojnë së bashku dhe t’i kushtojnë vëmendje të vazhdueshme rajonit të Ballkanit Perëndimor.

Një nga çështjet kryesore në agjendën transatlantike është mosmarrëveshja në dukje e pazgjidhur midis Serbisë dhe Kosovës, thotë , Hodges, që është edhe bashkëpunëtor në Qendrën për Analizën e Politikave, tha ai për Zërin e Amerikës.

Sipas tij, bisedimet e fundit në Zyrën Ovale midis presidentit Serb Aleksandar Vuçiq dhe Kryeministrit të Kosovës Avdullah Hoti me Presidentin e SHBA-së, Donald Trump sollën shpresë të re se Beogradi dhe Prishtina mund të arrijnë një marrëveshje përfundimtare mbi mosmarrëveshjen e gjatë.

Hodges përcakton tre kushte që ai i konsideron të rëndësishme në mënyrë që të arrihet marrëveshja:

“Së pari, që Ëashingtoni duhet të jetë vazhdimisht, dhe jo i angazhuar herë pas here në atë çështje. Kjo nënkupton më tej jo vetëm lëvizje të rëndësishme diplomatike, por edhe projekte të spikatura ekonomike. Së dyti, ky proces duhet të kryhet në bashkëpunim me miqtë dhe aleatët tanë. Personalisht, shpresoj që në planin afatgjatë të punojmë më ngushtë me miqtë tanë evropianë. Së treti, marrëveshja konkrete e fundit në Shtëpinë e Bardhë përfaqëson një hap përpara, por jo fundin e mosmarrëveshjes midis Serbisë dhe Kosovës. Alsoshtë gjithashtu e nevojshme që Serbia dhe Bashkimi Evropian të arrijnë kriteret e rëna dakord reciprokisht. Serbisë, meqë ra fjala, i takon të përmbushë ato që pret Evropa “

Gjenerali amerikan në pension gjithashtu thekson rëndësinë gjeopolitike të Ballkanit Perëndimor, i cili kufizohet me rajonin strategjik edhe më të rëndësishëm të Detit të Zi, tokën e prapme të Rusisë