Ballina Aktuale Mediat serbe: Shqiptarët po krijojnë Asociacionin e komunave të tyre në jug...

Mediat serbe: Shqiptarët po krijojnë Asociacionin e komunave të tyre në jug të Serbisë

SHPËRNDAJE

Pas formimit të qeverisë mbarëshqiptare në Bujanoc dhe Preshevë, shqiptarët nga jugu i Serbisë mund të paraqiten me një kërkesë për formimin e të ashtuquajturës Asociacioni i Komunave Shqiptare, e cila do të ishte homologe e Asociacionit të Komunave Serbe në Kosovë, shkruajnë mediat serbe, transmeton presheva.com.

– Ekzistojnë gjithnjë e më shumë spekulime rreth formimit të një komuniteti të shqiptarëve në jug të Serbisë. Kjo nuk është vendosur ende si një kërkesë zyrtare, por është konfirmuar nga disa burime shqiptare se është rënë dakord kryesisht për linjën Prishtinë-Tiranë. Javën e kaluar, tre deputetë nga parlamenti republikan i Serbisë nga lista e bashkuar shqiptare vizituan përsëri Tiranën. Gjithçka tregon se ky është një lloj provokimi dhe presioni – i tha “Novosti” Nenad Mitrović, deputet dhe kryetar i Partisë Progresive Serbe (SNS) në Bujanoc.

Deklarata për formimin e “Bashkimit të Komunave të Luginës së Preshevës” u miratua në një seancë të përbashkët në Preshevë në 2015 nga këshilltarët shqiptarë në asambletë e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës, por për shkak të mosmarrëveshjeve të ndërsjella, nisma mbeti vetëm një letër.

Formimi u pengua nga partia më e madhe që mbledh shqiptarët në Serbi – Partia për Veprim Demokratik (PVD).

Nuk është rastësi, shkruan Novosti, se kjo ide është duke u përpunuar në momentin kur Beogradi insiston që çështja e formimit të Asociacionit të Komunave Serbe në Kosovë të gjendet në tryezën e Brukselit, të cilën Prishtina vazhdimisht e injoron.

Përfaqësuesit e shqiptarëve nga tre komuna në Serbinë e Jugut miratuan një deklaratë dy vjet më parë duke kërkuar nga Beogradi, Prishtina dhe Brukseli të përfshinin zgjidhjen e statusit të pakicës shqiptare në komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës në procesin e negociatave, si dhe në dokumentin e marrëveshjes përfundimtare.

Të hënën, autoritetet në Prishtinë themeluan “Zyrën për Ndihmë për Qytetarët e Luginës së Preshevës”, dmth nga komunat e Preshevës, Bujanovcit dhe Medvegjës.

Siç është njoftuar, Zyra do të ofrojë ndihmë në arsim, kulturë dhe ekonomi.

– Çdo ndihmë për këto tre komuna është e mirëseardhur. Hapja e Zyrës është një vendim politik që provokon komente të ndryshme në publikun tonë dhe perceptohet si një provokim i bisedimeve të ardhshme në Bruksel. Sa më përket mua, unë pres që ndihma shtesë për komunat nga Zyra do të përmbushë pritjet e popullsisë shqiptare në zbatimin e projekteve lokale – thotë Zoran Stankovic, president i Trupit Koordinues të qeverisë për komunat e Preshevës, Bujanovac dhe Medvegjës./presheva.com/