Ballina Aktuale Pse dorëzimi i pushtetit në Shtetet e Bashkuara zgjat kaq shumë –...

Pse dorëzimi i pushtetit në Shtetet e Bashkuara zgjat kaq shumë – një zakon i vjetër 100 vjeçar

SHPËRNDAJE

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, megjithatë, ka filluar t’ia dorëzojë detyrat pasardhësit të tij, Joe Bidenit.

Dorëzimi i rregullt i detyrave (“tranzicioni”) pas zgjedhjeve presidenciale u rregullua me një ligj gati 60 vjet më parë (si zakon është i vjetër 100 vjet).

Duke vepruar kështu, Kongresi donte të siguronte që amerikanët gjithmonë mund të mbështeteshin në krijimin e një qeverie funksionale, raporton deutschewelle.

“Çdo ndërprerje e shkaktuar nga transferimi i detyrave qeveritare mund të rezultojë në rezultate të dëmshme për sigurinë dhe mirëqenien e Shteteve të Bashkuara dhe qytetarëve të saj,” shkruan në memorandumin shpjegues të vitit 1963.

Kush vendos për tranzicionin?

Pas zgjedhjeve të humbura, presidenti Donald Trump ka fuqi të “kufizuara”.

Ai do të qeverisë deri më 20 janar. Ai mund të jetojë ende në Shtëpinë e Bardhë dhe të fluturojë me një aeroplan presidencial. Por, politikisht ka ndikim të kufizuar.

Pse është kaq e rëndësishme koha e mjaftueshme për të dorëzuar pushtetin?

Në Shtetet e Bashkuara, dy muaj përgatitje për largimin zakonisht fillojnë menjëherë pas zgjedhjes së një presidenti të ri. Është e rëndësishme çdo ditë. Kompetencat që ka presidenti amerikan janë shumë të mëdha.

Kjo është arsyeja pse duhet të jetë i gatshëm të veprojë që nga dita e parë, veçanërisht kur bëhet fjalë për çështje të tilla si siguria kombëtare, transmeton Telegrafi.