Ballina Aktuale Shkolla Shqipe në New York, adresa e parë e dy ministrave të...

Shkolla Shqipe në New York, adresa e parë e dy ministrave të Diasporës

SHPËRNDAJE

Për herë të parë në historinë e kombit, diaspora shqiptare po përfaqësohet në nivel ministrash nga dy shtetet, Kosova dhe Shqipëria.

Dardan Gashi, ministër i Diasporës dhe Investimeve Strategjike dhe njëkohësisht zëvendëskryeministër në Qeverinë e Kosovës dhe Pandeli Majko, ministër i Shtetit për Diasporën në Qeverinë e Shqipërisë, kanë nisur sot në objektin e Konsulatës së Republikë së Kosovës takimet e përbashkëta, duke filluar me temën e mësimit plotësues të gjuhës shqipe në ShBA.

Sipas një komunikate të Ministrisë së Diasporës, Majko dhe Gashi së bashku takuan drejtorët e shkollave shqipe në qytetin e New Yorkut, me të cilët diskutuan implementimin e marrëveshjeve ndërshtetërore të nënshkruara si në fushën e bashkëpunimit me dhe për diasporën ashtu edhe marrëveshjen konkrete për mësimin plotësues të gjuhës Shqipe.

“I përulemi punës suaj”, tha me këtë rast ministri Majko, i cili po ashtu në vizitën e tij të parë në cilësi të Ministrit të Diasporës në ShBA, kërkoi nga drejtorët e shkollave një koordinim më të mirë në të ardhmen.

“Shkolla verore është një projekt ambicioz që ka për qëllim të sjell në Kosovë dhe Shqipëri nxënësit e moshave të ndryshme të shkollës Shqipe për tu njohur më mirë me atdheun dhe me bashkëmoshatarët e tyre. Tani ky projekt për herë të parë bëhet së bashku nga dy Ministritë në Kosovë dhe Shqipëri”, tha më tej Dardan Gashi.

Në fund të takimit si pjesë e konkluzioneve ishte dakordimi për formimin e këshillit koordinativ të mësuesve për propozime të përbashkëta lidhur me ruajtjen dhe kultivimin e gjuhës dhe identitetit shqiptar në diaporën amerikane. Në këtë kontekst po ashtu u vendos për mbajtjen e festivalit të shkollave Shqipe në fund të muajit maj.

“Dy ministrat më pas vazhduan në takimin me komunitetin shqiptar në Connecticut, ku me ndihmën e afaristit të suksesshëm Richard Luka, është ndërtuar edhe Qendra e Kulturës Shqiptare ku përpos aktiviteteve kulturore që organizohen për fëmijët e moshave të reja, aty organizohet edhe mësimi plotësues i gjuhës Shqipe. Ndërsa gjatë takimit të fundit me shoqatën e shkrimtarëve shqiptaro amerikane , dy ministrat u njoftuan me aktivitetin e kësaj organizate, me numrin e librave të botuar nga rreth 100 anëtarë të saj, ndërsa kërkuan mbështetjen nga dy shtetet ashtu që krijimtaria e anëtarëve të shoqatës të jetë akoma më voluminoze. Në planin aftashkurtër, kjo shoqatë planifikon edhe funksionalizimin e një biblioteke historike me libra të vjetër të gjuhës Shqipe nga arkivet e ndryshme të cilat janë mbledhur tashmë për vite me radhë”, thuhet në komunikatë.