Ballina Kuriozitet A e dini pse në Britani votojnë me laps?

A e dini pse në Britani votojnë me laps?

SHPËRNDAJE

Është një traditë në Britani të Madhe që votuesit të shënojnë në fletët e votimit me laps.

Në vendin tonë është praktikë që për të votuar të përdorim stilolapsin, por në Britaninë e Madhe nuk përdoret ky mjet. Atje votohet duke përdorur lapsin, e për këtë janë disa arsye për të cilat është vlerësuar që më e udhës është të votohet me laps.

Lapsat preferohen për arsye historike dhe praktike.

Vlerësohet se:

Boja mund të njolloset, të thahet ose të derdhet mbi letrat, të cilat mund të zhvlerësojnë votën e një personi.

Kur të palosen, stilolapsi mund të transferohet në një kuti tjetër në dokument, duke e bërë atë të duket sikur votuesi nuk e ka plotësuar formularin në mënyrë korrekte.

Komisioni Zgjedhor i Britanisë ka shpallur: “Përdorimi i lapsave nuk rrit në vetvete gjasat e mashtrimit zgjedhor, raporton rtv21. Legjislacioni ka ndërtuar mbrojtje specifike në proces, siç është kërkesa për nënshkrimet që duhet t’i bashkëngjiten kutive të votimit në fund të sondazhit.

“Me ligj, aktivistët gjithashtu kanë të drejtë të jenë të pranishëm në atë fazë dhe të bashkëngjisin vulat e tyre nëse dëshirojnë.