Ballina Lajme Nga Bota ROHAN: ASKUSH NUK U JEP PAKICAVE KAQ SHUMË TË DREJTA SI KOSOVA

ROHAN: ASKUSH NUK U JEP PAKICAVE KAQ SHUMË TË DREJTA SI KOSOVA

SHPËRNDAJE

Ambasadori Albert Rohan ka deklaruar se pavarësia e Kosovës është një fakt i pakthyeshëm, dhe se Serbia dhe Rusia duhet ta pranojnë këtë realitet.

Diplomati austriak pret që Beogradi dhe Prishtina të rifillojnë negociatat “sepse ata kanë për të zgjidhur marrëdhëniet e tyre dhe për shkak se nuk ekziston asnjë proces alternativ”.

“Më duket se skenari më i dukshëm është normalizimi i marrëdhënieve pa njohje formale. Në vitin 2007, ekzistonte një marrëveshje gjermano-gjermane nga vitet 1970 si një model për Kosovën, por Beogradi refuzoi. Tani modeli mund të jetë i pranueshëm për të dyja palët, ” tha ai në një intervistë për autonomia.info.

Rohan këtu i referohet marrëveshjes së vitit 1972, i cili çoi në normalizimin e marrëdhënieve midis Gjermanisë së atëhershme Lindore dhe asaj Perëndimore. Të dy Gjermanitë atëherë njohën njëri-tjetrën si shtete sovrane dhe hapën misione të ndërsjella diplomatike – “misione të përhershme” – por nuk krijuan marrëdhënie formale diplomatike në nivel ambasadorësh. Marrëveshja u hap dyert vendeve të tjera për t’i njohur ato, dhe në vitin 1973 dy Gjermanitë u bënë anëtarë të Kombeve të Bashkuara.

Në procesin negociator aktual midis Beogradit dhe Prishtinës, momenti më i rëndësishëm fillon me koncesionet ndaj palës serbe dhe me formimin e asociacionit të komunave serbe në Kosovë, të paktën nëse duhet t’i besohet presidentit serb Aleksandar Vuçiq.

Albert Rohan thotë se ky asociacion nuk do të jetë asgjë e veçantë.

“Vuçiq po harron faktin se plani i Ahtisaarit bazohej në një kompromis. Kosova ka fituar pavarësinë dhe Serbia ka fituar zgjidhjen për të siguruar mbijetesën e komunitetit serb në Kosovë. Asnjë vend tjetër nuk ka të drejta kaq të gjera të pakicave si në Kosovë. Qëllimi i tyre është të mbrojë minoritetin serb. Përveç kësaj, Kisha Ortodokse Serbe gëzon privilegje dhe imunitete në zonat e mbrojtura rreth vendeve më të mëdha fetare. Kosova ra dakord për lëshime të mëdha kur miratoi planin e Ahtisarit; Serbia nuk ka bërë asgjë deri më tani. E drejta e komunave për të bashkëpunuar në formën e Komunitetit është në përputhje me Kartën Evropiane të Vetëqeverisjes Lokale të Këshillit të Evropës. Asociacione të tilla ekzistojnë në shumë vende, përfshirë Austrinë dhe Gjermaninë, dhe ata kanë një rol këshillues të dobishëm. Por, ato nuk kanë fuqi ekzekutive “, është shprehur Rohan, transmeton KosovaPress.

Ai ka thënë se njohja eventuale e Kosovës nga Serbia nuk do të ketë ndikim automatik në Moskë.

“Nuk është e pamundur të mendohet se në një moment Serbia pranon për anëtarësimin e Kosovës në OKB dhe Rusia për arsye të saja do të vazhdojë ta bllokojë. Sa i përket SHBA-së, ato nuk luajnë më rol udhëheqës në Ballkan, por kryesisht mbështesin atë që bën BE-ja”, ka thënë Rohan.

Ndryshe, Albert Rohan ka qenë ish-zëvendës i Martti Ahtisaari, i dërguari i posaçëm i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së në negociatat për statusin përfundimtar të Kosovës, e cila përfundoi në një rekomandim që Kosova të fitojë pavarësinë.