Ballina Lajme Nga Bota Afrika e Jugut thotë se të gjitha shtetet duhet të ndalojnë financimin...

Afrika e Jugut thotë se të gjitha shtetet duhet të ndalojnë financimin e ushtrisë izraelite

SHPËRNDAJE

Të gjitha shtetet kanë detyrimin të ndalojnë financimin dhe lehtësimin e veprimeve ushtarake të Izraelit në Gaza, pasi Gjykata Botërore e bëri të qartë se ato veprime mund të jenë gjenocidale, tha të mërkurën ministri i Jashtëm i Afrikës së Jugut.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) javën e kaluar urdhëroi Izraelin të marrë të gjitha masat brenda fuqisë së tij për të parandaluar trupat e tij nga kryerja e gjenocidit dhe të ndërmarrë hapa për të përmirësuar situatën humanitare të palestinezëve në Gaza, në një çështje të ngritur nga Afrika e Jugut.

Ajo ndaloi së kërkuari një armëpushim dhe ende nuk ka vendosur mbi thelbin e çështjes së Afrikës së Jugut, nëse ka ndodhur gjenocid në Gaza. Ky vendim mund të zgjasë me vite.

Afrika e Jugut ka qenë për dekada një avokate për kauzën palestineze, duke e krahasuar gjendjen e palestinezëve me atë të afrikano-jugorëve.