Ballina Aktuale Bisedë me shkas: Shaip Kamberi, kryetari i Komunës së Bujanocit

Bisedë me shkas: Shaip Kamberi, kryetari i Komunës së Bujanocit

SHPËRNDAJE

Unë besoj se Bujanoci do të zhvillohet, ky është një proces…

– Si pjesë e aktiviteteve dhe përgjegjësive, që kryetarit të komunës i takojnë me ligj, është edhe prezantimi dhe bashkëpunimi me institucionet ndërkombëtare. Në këtë kontekst është edhe vizita Danimarkës, në fakt, është vizita Samitit Global të qyteteve dhe komunave të forta (Strong Cities), një rrjet i bashkëpunimit ndërkombëtar në mes të qyteteve dhe komunave, e cila në fakt paraqet mundësinë e krijimit të kontakteve dhe bashkëpunimit të ngushtë me qytetet më të forta dhe bashkive që janë anëtare të këtij rrjeti, të tilla si San Diego, Los Angjelos, Londër, Stamboll, Aarhus dhe shumë qytete dhe komuna të tjera në Amerikë, Evropë, Azi dhe Afrikë. Në këtë Samiti, Komuna e Bujanocit, si dhe Komuna e Preshevës, janë pranuar si anëtare, me shpresën e kthimit të kësaj anëtarësie në bashkëpunim konkret. Si pjesë e kësaj, siç thuhet “aktivitete ndërkombëtare”, kam vizituar edhe Zvicrën, ku kam pasur mundësinë për t’u takuar me njerëz nga diaspora jonë, e cili mund të jetë një element kyç në zhvillimin e komunitetit tonë, si nëpërmjet investimeve vetanake, ose nëpërmjet krijimit të partneriteteve me investitorët nga Zvicra. Vizita ime në Spanjë, është e karakterit privat, ndërsa vizita e mija në Kosovë dhe Shqipëri, janë rezultat i bashkëpunimit tonë afatgjatë me institucionet vendore. Qëllimi ynë është për të rënë dakord institucionet e të dy vendeve për të mbështetur komunën tonë me projekte konkrete. Sa i përket konstatimit se qytetarët, kohët e fundit, rrallë më shohin në Bujanoc, ngase gjendem, vazhdimisht, në rrugë: Në Kosovë, Spanjë, Danimarkë, Shqipëri … dhe kush e di se ku tjetër…. A do t’i sjell diçka konkret ky aktivitet i gjallë ndërkombëtar Komunës së Bujanocit dhe qytetarëve të saj, përgjigjet në fillim të intervistës për “BuPress”, Shaip Kamberi, kryetari i Komunës së Bujanocit.
 Në një kohë të shkurtër keni pasur dy takime me presidentin e Shqipërisë, Bujar Nishani. Pas vizitës së tij në Bujanoc, e vizituat atë në Shqipëri. Përsëri. Për çfarë keni biseduar?
Presidenti i Shqipërisë, z. Bujar Nishani, ka qenë mysafiri ynë i preferuar, gjatë vizitës së tij, në Bujanoc, më 7 mars 2017. Vizita ime në Shqipëri është, në fakt, me ftesë të presidentit Nishani, në shenjë mirënjohje për pritjen e ngrohtë dhe të përzemërt, të cilën, ai, e pati në Bujanoc. Natyrisht, si në Bujanoc, ashtu edhe në Tiranë, kemi pasur mundësinë për të diskutuar një numër çështjesh, që janë të rëndësishme për ne.
Bashkëpunimi
Jeni takuar me kryetarët e Mitrovicës dhe Gjilanit. Cilat mesazhe nga këto takime mund t’i dërgoni qytetarëve të komunës?
Po, kryetari i Mitrovicës, ishte këtu si pjesë e një vizite që, ai, e kishte në Preshevë. Është biseduar për mundësitë e bashkëpunimit ekonomik dhe kulturor, në mes të dy komunave, që përballen e sfida të ngjashme. Vizita e kryetarit të Gjilanit, duhet të shihet si një vizitë e komunave fqinje me të cilat në të ardhmen ne mund të zhvillojmë marrëdhënie të mira përmes projekteve të përbashkëta infrastrukturore dhe kulturore, si dhe projekte bashkëpunimit ndër-komunal, që mund të thithim fondet e BE-së.
Një prej takimit tuaj, shkakton vëmendje të veçantë. Ai i fundi me ish-ambasadorin e OSBE-së në Kosovë, William Walker në Gjilan. Deklaratat e tij në lidhje me projektin e “Shqipërisë së Madhe”, të cilën ai e ka dhe për është e arritshme, ka ngritur pluhur të madh në Serbi dhe tmerrësisht i ka zemëruar serbët. Për çfarë keni diskutuar me të? A e ka përmendur “planin e tij”?
Me ambasadorin Walker kemi biseduar për situatën në komunat tona, kërkesat tona për pushtetin qendror në Beograd, në kuadër të  “Planit prej  7-të pikësh” dhe përpjekjet tona për të përmirësuar pozitën e shqiptarëve në këto komuna, si pjesë e procesit të integrimit evropian.
Një stuhi në opinion kanë shkaktuar deklaratat publike të z.Jonuz Musliut, kryetar i KK, e jo kryetarit i komunës siç e kanë paraqitur shumica e (pajustifikuar) e mediave të painformuara. Deklaratat e tij në lidhje me faktin se kryetari i tij është Edi Rama, kjo nuk është Serbia, jetojnë në Luginën e Preshevës e cila duhet të çlirohet … nuk i keni komentuar, madje as në pjesën ku (sipas mediave) ai e zuri vendin njeriut të parë të komunës. Sa edhe presidenti Nishani e zëvendësoi me Ramën. Ju nuk janë distancuar nga deklaratat e tij. Pse?
Shqiptarët dhe kërkesat e tyre legjitime për Beogradin diskreditohen. Të gjithë thurin rrëfime rreth asaj se “kryetari i Musliut është Edi Rama” dhe askush nuk bënë histori të njëjta si Musliu, as ata që protestojnë në Beograd se si nuk e konsiderojnë Vuçiqin për president të tyre. Pse këtyre çështjeve u japin ngjyra kombëtare. Për mua arsyetimi qëndron në faktin se është duke u përpjekur që kërkesat tona legjitime, të cilat për çdo vjet i theksojmë në Beograd, i diskreditojnë, sidomos në sytë e komunitetit ndërkombëtar. Ne, natyrisht, jetojmë në një shoqëri, në të cilën të gjithë mund të thonë atë çka e mendojnë dhe e ndjejnë, ndërsa Jonuz Musliu, si Kryetar i Kuvendit Komunal të Bujanocit, punon në kuadër të normave dhe rregullave të përcaktuara, askush nuk ka të drejtë të ndërhyjë në ndjenjat e tij, që ai thotë publikisht.
E drejta…
Në opinion mund të dëgjohet se më shumë jeni të kthyer në drejtim të Prishtinës dhe Tiranës, a sa më pak shikoni ka Beogradi. Dhe pothuajse nuk keni asnjë takimet Tuajin me autoritetet serbe?
Ne kemi të drejtën e garantuar për të bashkëpunuar me Prishtinën dhe Tiranën, këtë askush s’mund t’na mohojë. Përpjekjet e mia, në kuadër të këtyre aktiviteteve, janë për të bindur Prishtinën dhe Tiranën të jenë të pranishme në komunë tonë përmes projekteve konkrete. Jetojmë në një kohë kur përkrahjet deklarative nuk janë të mjaftueshme. Për këtë qëllim, unë do të vazhdoj të insistoj në kërkesat e tilla. Nga ana tjetër, komunikimi ynë, si dhe i njësisë së vetëqeverisjes vendore me Beogradin është e përditshme. Ne kemi marrë tashmë disa grante të infrastrukturës nga ministritë. Prioriteti ynë është për të bindur autoritetet në Beograd për të vazhduar dialogun për “Planin 7-pikësh”, e cila është thelbësore për stabilitetin rajonal.
Është paralajmëruar ardhja e investitorëve, krijimi i vendeve të reja të punës. Por … Pse nuk ka? A do të ketë pas takimeve dhe vizitave Tuaja?
 
Pushteti lokal është përgjegjëse në pjesën e sigurimit të kushteve për zhvillim ekonomik, por ajo nuk ka ingjirenca në procesin e privatizimit, ajo nuk mund të ndikojë në investitorët, të cilët vijnë për të Beogradit dhe përmes kontakteve me qeverinë, apo ministritë të “vendos”, ku do t’i radhis. Ajo që është në kompetencat dhe fuqitë tona, buxheti vendor, përpiqemi për të përfituar vetëm për qëllime të tilla. Këtë vit, ne kemi orientuar 23 milionë dinarë për bujqësi, 25 milionë për aftësimin profesional të kuadrove të rinj, 10 milion subvencione për biznese – ky është infuzioni me të cilin shpresoj, kryesisht për të ndihmuar në zhvillimin e bujqësisë. Në qoftë se kjo dëshmon suksesshëm, qëllimi ynë është që këtë shumë për ta rritur në vitin e ardhshëm.
Shumica parlamentare në Kuvend, dëshmon se situata politike dhe e sigurisë në komunë është e mirë, opozita mendon ndryshe. Ata thonë se nuk ka investitorë, sepse nuk ka stabilitet ekonomik dhe politik, për të qenë krejt ndryshe, që Jonuz Musliu, të mos jetë pjesë e kësaj shumice…
Unë akoma nuk kam takuar opozitë që falënderon pushtetin, as opozita jonë nuk është përjashtim. Mos harroni, pjesë e opozitës së tanishme, është  ish-pushteti. Unë nuk shoh asnjë projekt të zhvillimit ekonomik, që të jemi “ne” shkatërruesit e tij. Ne jemi të vetëdijshëm se pa ndihmë konstante dhe të drejtpërdrejtë të shtetit, vështirë se mund të bëjmë një hap të madh përpara në zhvillimin ekonomik. Tani për tani, ne nuk mund të mburremi në këmbënguljen e shtetit që ta bëjë këtë.
Mesazhi
Thoni diçka të mirë për qytetarët e kësaj komune. Reale apo eptimiste, për një të “nesërme të bukur” të tyre …
Njeriu nuk do të kishte qenë në politikë, nëse nuk do të ishte optimist, edhe pse është e vështirë në këto kohë dhe rrethana, në të cilat ne jetojmë, të kanë optimizëm të tepërt. Gjithashtu, shumë është e keqe, nëse çdo gjë shikohet përmes pesimizmit të përfund. Unë besoj se Bujanoci do të zhvillohet, ky është një proces, por si çdo proces tjetër, nuk mund të jetë i pavarur nga proceset që po ndodhin në rajonin e Ballkanit Perëndimor, thotë njeriu i parë i Komunës së Bujanocit, në intervistën dhënë portalit “BuPress”, më 25 maj 2017, përkthen nga gjuha serbe dhe transmeton portali jetapress, me tituj dhe nëntitujt e saj.