Ballina Shendetësi Çfarë mund të fshehë ndjenja e reduktuar e shijes?

Çfarë mund të fshehë ndjenja e reduktuar e shijes?

SHPËRNDAJE

Çrregullimet e shijes mund të çojnë në një humbje totale të funksionit të shijes, në një humbje të pjesshme të aftësisë shijuese ose dallimin e shijeve të caktuara.

Një studim tregoi se ata që kishin nivele të ulëta të zinkut në qelizat e kuqe të gjakut nuk mund të dallonin mirë shijet e kripura.

Pasoja të tjera të mundshme të mungesës së tij janë infeksionet më të shpeshta (p.sh. viruset) dhe shërimi i ngadalshëm i plagëve, sepse ky mikroelement luan një rol jetik në funksionimin e sistemit imunitar dhe në riparimin e qelizave.

Mungesa e tij është më e zakonshme tek të rinjtë, pasi vlerësohet se prek një në pesë vajza dhe një në dhjetë djem adoleshentë. Mishi i kuq, dhe veçanërisht viçi dhe qengji, është burimi më i mirë.

Arrat (veçanërisht kikirikët dhe shqemet) dhe drithërat janë gjithashtu të pasura me zink.