Ballina Lajme Nga Bota Edhe një iu shtua sot – sa shtete e njohin pavarësinë e...

Edhe një iu shtua sot – sa shtete e njohin pavarësinë e Palestinës

SHPËRNDAJE

Qeveria e Republikës së Trinidad dhe Tobago ka marrë vendim për të njohur zyrtarisht shtetin e Palestinës.

Siç njoftoi Ministria e Punëve të Jashtme, qeveria e vendit ka përcaktuar se njohja formale e Palestinës nga Republika e Trinidad dhe Tobago do të ndihmojë në arritjen e paqes së qëndrueshme duke forcuar konsensusin ndërkombëtar në rritje për çështjen e shtetësisë palestineze.

Trinidad dhe Tobago ka një histori të gjatë mbështetjeje parimore për të drejtën e popullit palestinez për vetëvendosje. Qëndrimi i qëndrueshëm i qeverisë është se zgjidhja me dy shtete është e vetmja rrugëdalje nga cikli aktual i dhunës, thuhet në deklaratë.

“Ky është qëndrimi ynë konsistent i politikës së jashtme, i cili bazohet në respektimin dhe respektimin e së drejtës ndërkombëtare të Trinidad dhe Tobago dhe parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara”, thuhet në deklaratën e Ministrisë së Punëve të Jashtme të atij vendi.

Në këtë mënyrë, Trinidad dhe Tobago iu bashkua 141 vendeve të tjera që njohën Palestinën, dhe Algjeria ishte e para që e bëri këtë në vitin 1988.

Sa i përket vendeve të Bashkimit Evropian, nëntë nga 27 vendet anëtare të BE-së aktualisht njohin të drejtën e palestinezëve për një shtet sipas kufijve të vitit 1967, të cilët përfshijnë Bregun Perëndimor, Rripin e Gazës dhe Jeruzalemin Lindor. /Telegrafi/